Wiśnia Nadwiślanka to drzewo, które rośnie w Polsce już od XIX wieku. W 1925 roku Jan Krupa razem z uczniami ze swojej szkoły zasadził wiśnie na całej drodze od Słupi Nadbrzeżnej do Nowego (województwo Świętokrzyskie). Zarejestrowana jest ona jako odmiana regionalna.

Tę wiśnię nazywamy także „wiśnią odroślówką”. Na początku nazywana była „Słupianką”, „Słupcem” albo „Słupską”.

Po pewnym czasie ta wiśnia rozrosła się na obszarze od Ożarowa do Lipska (południowy brzeg województwa Mazowieckiego).

Drzewo to jest średniej wielkości. Ma piękne białe kwiaty. Ma także czerwone lub ciemnoczerwone owoce – wiśnie.

Wiśnie zbiera się ręcznie oraz otrząsarką, czyli maszyną, która jest przyczepiana do drzewa i gdy je trzęsie, wiśnie spadają na płachtę. Gdy ludzie zbierają ręcznie, wiśnie nie obijają się i są bardzo ładne, więc są sprzedawane w całości. Gdy zbiera się otrząsarką, zazwyczaj te wiśnie są używane do soków lub innych przetworów.

Owoce wiśni nadwiślanki są bardzo zdrowe. Mają składniki, które rozpuszczają kamienie nerkowe, zmniejszają ryzyko wystąpienia
nowotworów w organizmie, a także działają przeciwzapalnie.

Mój dziadek ma sad z tymi wiśniami i robi z nich kompoty, nalewki i soki. Bardzo mi smakują te soki wiśniowe.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *