Forsycja to krzew, który używa się jako ozdoba w wielu ogrodach. Pięknie rozbudza ogrody miejskie, ponieważ zanim jeszcze wypuści liście, wyrastają jej z gałęzi wyraziste żółte kwiaty. Kwitnie w marcu lub w kwietniu.

Po łacinie nazywa się ją „Forsythia”. Należy do rodziny roślin oliwkowatych.

Ma wiele gatunków i mimo, że każdy z nich ma żółte kwiaty to wszystkie różnią się pokrojem, rozmiarem. Tylko jeden z nich rośnie w Europie naturalnie. Jego nazwa to forsycja europejska. Ta roślina jest pod ochroną.

Jest to roślina, która dużo lepiej rośnie w stanowiskach dobrze nasłonecznionych, a także tam gdzie jest dużo miejsca. Mimo tych wymagań jest bardzo łatwa w uprawie.

Krzewy forsycji pochodzą z Azji Wschodniej, ale w Europie jest bardzo często spotykana. W Polsce można ją spotkać prawie wszędzie.

Kwiaty forsycji mają cztery płatki. Są całe żółte i porastają pędy z każdej strony. Są one jadalne, więc można je dodawać do różnych dań, np. jako ozdoba.

Z tego powodu, że ta roślina jest jadalna można z niej robić napary. Są bardzo łatwe w przygotowaniu. Tutaj znajduje się strona, na której są pokazane przepisy na herbatę z kwiatów i herbatę z gałęzi:
http://zasobybiblioteki.blogspot.com/2015/05/forsycja-nie-tylko-do-ozdoby.html . Na tej stronie znajdziecie także różne właściwości lecznicze tej rośliny.

Owoce forsycji także są zdrowe. Można je ususzyć, a potem zrobić z nich napar, który bardzo dobrze nadaje się do picia, gdy ma się gorączkę.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *