Jest wiele rodzajów berberysu na świecie, ale jedynym berberysem rosnącym w Polsce naturalnie jest berberys zwyczajny. Jest on bardzo dobrze sprawującym się w Polskich parkach i ogrodach krzewem ozdobnym. Podobno jest jedną z najbardziej popularnych roślin ozdobnych. Nie jest jedynie ładny, ale ma także właściwości lecznicze, dlatego jest bardzo ciekawy.

Nazwa berberysu zwyczajnego po łacinie to „Berberis vulgaris”, ale także „Mahonia aquifolium”. Potocznie ma też kilka innych nazw, np. kwaśnica pospolita, kwaśnica zwyczajna, polska cytryna. Nazywa się tak, ponieważ zawiera on bardzo dużo witaminy C, tak jak cytryna.

Berberys to ciernisty krzew. Oznacza to, że ma kolce. Jego kolce są bardzo wąskie i kłujące.

Ten krzew osiąga do 3m wysokości. Jego pędy rosną wzwyż, ale się podwijają i lekko opadają. Na pędach znajdują się liście berberysu. Są one w kształcie podobnym do kropli, a ich brzegi są lekko ząbkowane. Mają różne kolory, ale zazwyczaj są koloru zielonego z odrobiną czerwonego. Są zebrane w kępki, a w tych kępkach rosną kwiaty. Kwiaty są bardzo ładne i żółte.

Owoce berberysu zwyczajnego są dość małe. Są koloru czerwonego i są jadalne. Zawierają w sobie mnóstwo witamin, kwasów i innych składników takich jak: witamina C, witamina E, kwas jabłkowy, kwas cytrynowy.

W zimę liście berberysu opadają, ale jego owoce zostają na gałęziach tak jak ciernie, czyli kolce. Owoce berberysu mają właściwości lecznicze takie jak: wzmacnianie odporności organizmu podczas przeziębień, wspomaganie pracy wątroby, pobudzanie wydzielania kwasów żołądkowych i wiele innych.

Berberys zwyczajny ma na tyle dużo zdrowych składników, że w starożytności egipscy lekarze stosowali go do leczenia dżumy.